Полиграфски услуги с Детектор на лъжата

Детективска агенция „Конфиденциал" работи със специалисти в областта на полиграфските изследвания, които могат да ви помогнат във всяка ситуация.

Снабдена с компютърен полиграф, произведен от Stoelting Co – САЩ, агенцията разчита на професионално оборудване.

Къде има детектор на лъжата?

Детектор на лъжата има на адреса на офиса ни: гр. София, жк. Хаджи Димитър, ул. "Васил Петлешков" 36-38 - това е на само 500 метра от моста Чавдар, на първия светофар след моста завивате вляво, карате до края на улицата, завивате на дясно и след 100 метра стигате до нас. Офиса е направо на тротоара.

При какви случаи се използват услугите на полиграф?

Полиграфски услуги могат да се ползват, както от организации и фирми, така и от отделни физически лица.

В частния бизнес - полиграфът се използва за подбор на служители или за проверка в инцидентни ситуации, доказваща лоялността им към дадената организация. Това е малка част от възможностите на изследванията с полиграф.

При физически лица - полиграфските услуги се отнасят до всички пълнолетни и с нормално физическо и психическо здраве граждани.

Длъжни ли са служителите да се съгласят да се подлагат на полиграфски изследвания?

Полиграфът може да се използва в всяка ситуация, като изследванията са доброволни. Детекторът на лъжата дава възможност на служителите да почувстват сигурност в своите колеги, като така се създава спокойна работна атмосфера.
Какви ползи има от полиграфските изследвания?
Във фирмата полиграфските изследвания водят до усещане за сигурност, до намаляване на финансови загуби, като имат и профилактичен ефект. Практиката намалява риска от извършване на нарушения и изтичане на конфиденциална информация.
За повече информация вижте: poligraf.bg

Много хора прибягват до метода с детектор на лъжата, за да проверят своите любими

Въпреки всеобщото мнение, че до полиграф се стига по въпроси, свързани с престъпници и за да се разкрият престъпления, фактически методът се използва в много по-широк спектър. Полиграфски изследвания се ползват за проверка на близки, приятели или бизнес партньори.

На въпроса "Как да прилагаме детектора на лъжата за лични цели" разказва за БТА криминалният психофизиолог Йоан Владимиров от "Полиграф БГ". В описаните от него ситуации, за това как брани партньори проверяват лоялността си, както и родители - своите деца или работодатели - своите подчинени, се разбира, че за да се направи полиграфско изследване винаги има налице конкретно негативно деяние.

Тестът установява единствено действията, без чувствата или емоциите, обяснява експертът. Не може да получим показателна информация, при задаване на въпроси, като "Ще ме обичаш ли завинаги", или "Аз ли съм този, който най-много си обичал/а някога". Причината е, че чувствата не са константа. Затова Владимиров съветва хората да се фокусират върху проверката на конкретни постъпки.

Каква е процедурата

Първо се определя темата на даденото изследване, след което се прави среща с изследваното лице и поръчителя на задачата. Обсъждат се въпросите, които е необходимо да бъдат зададени коректно и разбираемо за този, който ще бъде изследван. Желателно е изследваното лице да е с IQ (коефициентът за интелигентност) 70, като минимумът е 55, защото под тази указаната норма е много възможно да не осмисля правилно зададените въпроси. При по-нисък коефициент няма как да се установи със сигурност дали лицето е дало искрени отговори или не, тъй като не може да е ясно дали прави разлика между отделните понятия и дали осъзнава последиците от действията си. Затова не е прието да се изследват деца, тъй като тяхната ценностна система още не е изградена.

Какви са тестовете

Тестовете са два основни вида, които се използват в зоново-сравнителната техника - многотематичен и еднотематичен. Първият вариант се прилага, когато например родител иска да разбере дали детето му е с наркотична зависимост, дали употребява често алкохол, или крие оценки. За всяка една от отделните теми се задава по един въпрос и ако има присъствие на реакция по някои от въпросите /или и по трите/, се прави отделно еднотематичен тест за потвърждаване на резултатите от конкретния въпрос. Тоест с единия тест се установява дали изследваното лице е извършило или е свързано по някакъв начин с конкретното деяние, а със следващия се доказва дали именно той е извършителят или по-някакъв начин е бил участник.

Какъв е начинът на действие

Полиграфските изследвания са на база физиологичните реакции, протичащи в организма при задаване на всеки въпрос, предизвикани от страха от разкриване и опасността от наказание. Ако такъв страх отсъства, полиграфът не може да отчете присъствието или липсата на лъжа. Измерват се дишането, сърдечносъдовата дейност, потенето, мускулната дейност. Един от задаваните въпроси в изледването е дали това, че лицето е притеснено, е възможно да създаде реакции, сочещи наличие на лъжа. Психофизиологът коментира, че този фактор се има предвид, тъй като всеки има своите притеснения по време на изследването, било заради страха от разкриване на истината или опасенията, че може да бъде допусната грешка.

Именно поради това се провежда тест, на базата на който апаратурата се настройва към тоничното равнище на лицето, което се/ще се изследва и се търсят измененията от това равнище. Обясненията от типа на "бях притеснен" или "имам високо кръвно", както и "много съм обиден" и други не влияят всъщност на резултатите от изследването, твърди Йоан Владимиров. Според него такова изследване не може да бъде направено срещу волята на човека, затова предварително се подписва декларация за съгласие.

Може ли да се излъже полиграфа?

Широко разпространеното мнение, че има обучени хора, които могат да прилагат контрамерки по време на извършването на полифизиографското изследване. Всъщност ситуациите, които сме гледали по филмите с кабърче или камъче в обувката, съществуват, но не могат да проработят, тъй като създаването на на болка повишава електродермалната проводимост и така процесът протича по неестествен начин, от което следва изкривяване в изследването. Съвременните полифизиографи, обаче имат съответни датчици, отчитащи движенията на ръцете или краката и подобни действия се засичат, сподели Владимиров.

Същото се получава и когато прилагат ментални контрамерки. Тогава протичат нетипични реакции, несвойствени, а едно от първите и основни неща, на които се обучава полиграфистът, е да разпознава именно такива контрамерки. Това важи и ако лицето е приело успокоителни или наркотични вещества.

Каква е достоверността?

Фактически полиграфът може да даде неверни резултати при няколко ситуации. Едната е, ако не бъде използван подходящия за случая тестови формат, а другата е, ако изследваното лице е от психотичен тип, т.е не разбира последиците от своите деяния. Третата ситуация е с некомпетентен полиграфист, който няма необходимата квалификация, не е обучен добре, а такива в България се случват, коментира Йоан Владимиров.

Дипломите, доказващи достатъчна компетентност за боравене с полиграф, са от Backster School of Lie Detection, Сан Диего, САЩ. Освен по сертификатите, достоверността на самите полиграфисти може да бъде проверена и по начините, по които се провеждат тестовете, обърна внимание експертът.

В едно изследване не е добре да бъдат задавани повече от три важни въпроса, свързани с темата в зоново-сравнителната техника,която е пример в съвременните полиграфски изследвания. Не съществува вариант, в който в един тест може да бъдат зададени по шест или повече въпроси. При задаване на повече от три въпроса се получават изкривявания в резултатите, като изводите накрая не са верни.

Детектор на лъжата цена: Какви са цените и резултатите

Цените за тестовете в България започват от 150 лв., като всяка цена по-ниска от тази може да подскаже, че изследването е възможно да не е извършено по най-добрият начин. Едно изследване може да достигне до хиляди лева. Много често хората идват с предварителни представи и очаквания, за конкретен резултат и независимо от резултатите няма да повярват, освен ако не е този именно резултат, който са очаквали да чуят.

Затова ние им даваме снимки на полиграмите и точен отчет, в които са описани всички въпроси и реакции, така че ако има каквито и да било съмнения за не добре извършено изследване, могат на базата на тези документи да направят консултация с друг експерт, допълва криминалният психофизиолог.

Детектор на лъжата - хит за ревнивците

Често се случва хората да дават по 150 лв. за частен полиграф

Полиграфът се оказва хит и сред фирмите, търсещи лоялни служители или разследващи изнасяне на информация или кражби от офиса. Това разказва Йоан Владимиров от детективска агенция „Рефлекс” за "Новинар". Експертът, обучаван по методиката на Backster School, които в момента организират специални курсове в България има достатъчно  много опит зад гърба си. Обучението се извършва от водещи специалисти, членове на Американската полиграфска асоциация. Сред присъстващите на лекциите са и служители от ДАНС и МВР.

Владимиров разказва, че детективската агенция е създадена преди 12 години, а основните й ангажименти са свързани с разследване на изневери. Заради честите запитвания, от агенцията решили да предложат на своите клиенти и детектор на лъжата. Точността на метода, по който се работи, се изчислява да е между 85-97 процента.

Детективът обаче предупреждава хората да се доверяват само на доказани специалисти, тъй като от това зависи всъщност животът им. „Трябва да се зададат до 3 въпроса, в противен случай процентът на успеваемост пада много рязко. Въпросите трябва да бъдат кратки, точни и ясни и да се отговаря само с „да” или „не””, поясни Владимиров.

През годините в професията, специалистът е бил свидетел на много интересни случки. При една от тях 65-годишен мъж завел съпругата си, подозирайки я в изневерява, докато е бил в казармата в далечната 1963-а година. Оказало се, че жената не само не е имала връзка с друг мъж, а най-неморалното нещо през нейния живот било да каже на друго момче, че го харесва, но има гадже. Иначе много често при полиграфа идвали и млади двойки, имащи съмнения един в друг.

Оказва се, че от изследваните около половината изневеряват, а останалите са честни с партньорите си, обобщи Владимиров. Не липсвали и различни драми, след излизането на резултатите. Блъскането на врати и обвиненията, че машината не е отчела правилно, били само част от възможния репертоар на гузните клиенти. В такива случаи тестовете се повтаряли безплатно, за да се доуточнят детайлите. Някои от разкритите се опитвали да саботират изследванията, мислейки че написаното в интернет ще им помогне, но това било по-скоро смешно и не давало резултат.

Имало и много случаи, в които невярващите се опитвали да подкупят полиграфиста. За тяхно нещастие обаче, професионалният морал вземал връх и партньорите им узнавали за техните предателства. Не било и рядкост да се тестват дори цели семейства. Членовете сядали един след друг на детектора, заради изчезнали вещи от дома им, за които никой не си признавал.

Всеки, който има известни съмнения в своята половинка или желае да провери нечия искреност, може да направи тест с полиграф срещу 150 лв. Ако пък има нужда да е по-сигурен в крайните резултати, може да се обърне и към предлаганите в Рефлекс детективски услуги.